ד"ר נאדר בוטו:
רופא, קרדיולוג בכיר במרכז רפואי רבין, מטפל בעל מוניטין בינלאומי פיתח מודל לרפואה אינטגרטיבית מאוחדת המבוססת על מודל הוליסטי מערכתי המתייחס לגורמים ביולוגים, נפשיים, רוחניים וחברתיים כמחוברים ומושפעים הדדית ומיישם הלכה למעשה את הגדרת הבריאות כמצב של רווחה מלאה גופנית, נפשית, חברתית ורוחנית. פרסם מספר ספרים באיטלקית, עברית ואנגלית. בנוסף פיתח שיטת אבחון שקושרת מחלות גופניות עם משברים נפשיים, ומקשרת בין המשברים הנפשיים לאיברים ספציפיים, ולצורה בה הגוף מביע את המשבר באמצעות מחלה ספציפית באיבר. מעביר הרצאות בארץ ובאירופה ומלמד את השיטה בסדנאות בארץ, איטליה שוויץ, אנגליה וברזיל.
החזון:
זכותו של האדם לשירותי בריאות היא אחת מזכויות היסוד שעליהן מגינות רוב המדינות המתקדמות. ארגון הבריאות העולמי (WHO) הגדיר זה מכבר את התפיסה הכללית של "בריאות": "הבריאות הינה מצב של רווחה מלאה, גופנית, נפשית וחברתית, ולא רק היעדר מחלות וחוזק. הגעה למצב של בריאות אופטימאלית היא אחת מזכויות האדם הבסיסיות". "לשם כך על הפרט או הקבוצה להיות מסוגלים לאתר את שאיפותיהם ולהביאן לידי ביטוי, לספק את צורכיהם, להתמודד עם סביבתם ואף לשנותה במידת הצורך" (מתוך אמנת אוטווה לקידום בריאות, WHO, 1986).
כדי להשיג את הבריאות קיימות היום שתי גישות טיפוליות, שונות מבחינת הבסיס הפילוסופי שלהן, אך שתי הגישות הציבו לעצמן את אותה המטרה, לרפא ולשמור על הבריאות:
הרפואה הקונבנציונאלית והרפואה האלטרנטיבית –משלימה.
אין ספק בכך שלרפואה הקונבנציונאלית הישגים אדירים בטיפולי חירום וטראומות ,והיא אכן הגיעה להישגים נאים בקידום רמת הבריאות של הציבור. תוחלת החיים עלתה כתוצאה מירידה משמעותית בתמותה ממחלות חריפות כמו מחלות זיהומיות, התקפי לב ,שיפור טכניקות החייאות, ניתוחים להצלת חיים ,ושיפרה משמעותית את איכות חייהם של חולים סוכרתיים, האריכה את חייהם של חולי סרטן שמחלתם התגלתה בשלבים הראשונים, כמו כן הושג שיפור ניכר במדד תמותת תינוקות.
אך הרפואה הקונבנציונאלית נכשלה באופן משמעותי בטיפול במחלות כרוניות ובמניעתם. לפי מרכז הבקרה למחלות כרוניות בארצות הברית בשנת 2025 50% מהאוכלוסייה תסבול לפחות ממחלה כרונית אחת.
כתוצאה מכך ולמרות ההתפתחות של הרפואה הקונבנציונאלית וההתקדמות הטכנולוגית בה היא נעזרת, קיימת תחושה של אכזבה בקרב הציבור שגורמת לחיפוש דרכים חלופיות ובמיוחד לנהירה בכיוון הרפואה האלטרנטיבית והמשלימה.
אנחנו עדים להתעניינות הולכת וגוברת בשיטות הטיפול ברפואה המשלימה ועליה מרשימה במדדים עולמיים לביקוש לרפואה המשלימה. הביקוש לפתרונות שמציעה הרפואה המשלימה הולך וגובר ורוב קופות החולים מאפשרות כיום קבלת טיפולים אלטרנטיביים, במקרה שיד הרפואה הקונבנציונאלית קצרה מלהושיע או במקרה שהחולה מעדיף זאת.
המונח "רפואה אלטרנטיבית" או "רפואה משלימה" מתייחס לכל טיפול בגוף ובנפש שמטרתו למנוע או לרפא מחלה, באמצעות שיטות המבוססות על עיקרון השילוב שמביא לאיזון בין גוף, נפש ונשמה. תורות אלו מבוססות, לפחות מבחינה תיאורטית, על הקשר העמוק בין גוף, נפש ונשמה ומעבירות מסרים של איזון, טבעיות ובריאות הנוצרת כתוצאה ממניעת מחלות ברמה הפיזית והנפשית.
אך גם לרפואה המשלימה חסרונות הנובעים כתוצאה מכך שחלקם לא עברו הערכה בכלים מדעיים מקובלים ובניסויים מבוקרים. בנוסף לכך השימוש ברפואה אלטרנטיבית יכול לגרום נזק כתוצאה מהזנחת דרכי הריפוי הקונבנציונליות, במיוחד כשמדובר בבעיה חריפה או בעיה מכאנית בה הרפואה הקונבנציונאליות יעילה יותר במניעת הידרדרות במצבו של המטופל. יש מקרים בהם הפנייה לרפואה משלימה במקום רפואה קונבנציונלית עלולה אפילו לסכן את חיי המטופל כמו למשל במצב של תעוקה חדשה בחזה או אוטם בשריר הלב.
המטרות של המיזם "רפואה שלמה - עידן חדש ברפואה" הן לגשר בין הרפואה הקונבנציונלית לרפואה משלימה, להציע מאגר מידע מרוכז ואמין הודות שיטות הטיפול השונות, להקים מערכת בריאות משולבת שתאפשר לראשונה להשיג הלכה למעשה מצב של רווחה גופנית, נפשית, חברתית ורוחנית אופטימלית לכלל האוכלוסייה בישראל ולהציג מודל לחיקוי במישור הבינלאומי.
הקו המנחה הוא מודל הוליסטי מערכתי שמתייחס לגורמים גנטיים ביולוגים, התנהגותיים, נפשיים, חברתיים, סביבתיים, פוליטיים, תרבותיים, דתיים ורוחניים כמחוברים ומושפעים הדדית.
רפואת העתיד אם כן, אינה יכולה אלא להיראות כרפואה אחת אינטגרטיבית אשר:
- מתייחסת לאדם כישות מורכבת משילוב בין גוף נפש ונשמה,
- תהיה מסוגלת לשלב את האמצעים האבחוניים והטיפוליים המודרניים ביותר העוסקים בגוף הפיזי עם אמצעים העומדים לרשותנו משיטות טיפול עתיקות, שעברו את מבחן הזמן והוכיחו מעל לכל ספק את יעילותן ואת אמינותן המדעית.
- יודעת לקחת בחשבון את ההיבט הנפשי והרוחני של האדם.
- עוברת מטיפול במחלה להעצמת הבריאות.
- עוברת מגישה חומרית חד ערכית פונקציונאלית לגישה הוליסטית רב תחומית.
- עוברת מנורמות רפואיות כלליות ומלחמה בסימפטומים למכלול הפרטני של האדם הספציפי והעצמת בריאותו.
- עוברת מהחלשת הפרט והפיכתו לתלוי בהתערבות ועזרה חיצונים לחיזוק והעצמת משאבי הבריאות וההחלמה הקיימים בו.
- עוברת מתוחלת חיים ממוצעת אל איכות ותוחלת חיים פרטנית.